Työläjärven sorakuopan luontoa rikastava maisemointi

Villi vyöhyke maisemoi käytöstä poistetun sorakuopan Työläjärvenkankaalla

 

Villi vyöhyke maisemoi Pinsiönkankaan harjujatkumolla sijaitsevan Työläjärven sorakuopan. Maa-ainesten otto on alueella lopetettu, jonka jälkeen kuoppa pitää maisemoida lupaehtojen mukaisesti. Yleensä käytöstä poistetut sorakuopat maisemoidaan puiden taimia istuttamalla ja metsittämällä, mutta Työläjärven kohteella yhdistys toteuttaa maisemoinnin harjujen, paahderinteiden ja ketojen elinympäristöjä kehittäen. Tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden rikastaminen alueella. Villi vyöhyke tuottaa maisemoinnin suunnittelun ja toteutuksen tilaustyönä.

 

LATAA TÄSTÄ TYÖLÄJÄRVEN SORAKUOPAN MAISEMOINTISUUNNITELMA!

Työläjärvi_kansi

Kuvia alueelta kesäkuussa 2019

Kuvia alueelta heinäkuussa 2018

Kuvia alueelta kesällä 2017

Kuvia maisemoinnin ensimmäisen vaiheen toteutuksesta heinäkuussa 2015

 

Ensimmäisessä vaiheessa sorakuopan rinteeseen perustettiin neljä alaa, joihin istutettiin harju- ja ketokasvien taimia. Istutusalat perustettiin puukehyksiin ja ympyröitiin merkkinauhalla, koska alueella ajetaan mopoilla. Istutusalat muodostavat maisemoinnin ensimmäiset kasvipopulaatiot, jotka levittävät siemeniä koko alueelle. Maisemoinnin ensimmäisessä vaiheessa lisäksi kylvettiin koko alueelle runsaasti harju- ja ketokasvien siemeniä.

Kuvia maisemoinnin jatkosta marraskuussa 2015

 

Marraskuussa 2015 perustettiin lisää istutuskehyksiä, joita oli yhteensä yksitoista. Uusiin kehyksiin siirrettiin tulikukkia kesällä perustetuista istutuskehyksistä, koska tulikukan taimia oli heinäkuun kylvöjen seurauksena paljon. Taimien istutusta kehyksiin jatketaan keväällä 2016. Istutuskehykset ovat toimineet maisemoinnissa hyvin, ja mopoilla on ajettu vain kehyksien välissä.  Marraskuussa alueelle kylvettiin runsaasti lisää eri harju- ja ketokasvien siemeniä.