Kuohujen paluu

Tulevaisuudenkuva: Tammerkosken padot puretaan ja kuohut palautetaan

 

Villi vyöhyke ry. ja Mieluisa-kollektiivi julkaisivat 3. helmikuuta 2014 tulevaisuudenkuvan Tammerkosken kehittämisestä.

 

Ehdotuksessa Tammerkosken voimalaitoksien padot puretaan ja virta vapautetaan jälleen ryöppyäväksi ja kuohuvaksi koskeksi. Ehdotuksen tekijöiden mukaan Tammerkoski ei ole nykyisellään oikea koski, vaan laimea virta elottomissa altaissa. Siksi koskea pitää kehittää.

 

Kosken uomaan ehdotetaan rakenteellisia muutoksia kuten kivenlohkareiden lisäämistä, jotta koski kuohuisi. Koskeen ehdotetaan myös uusia kävelytasanteita vedenpinnan tasolle.

 

Tulevaisuudenkuvan mukaan Tammerkoskella on energiantuotannon sijaan enemmän potentiaalia virkistyskäyttöön urbaanina luontokohteena ja matkailun vetonaulaksi. Siksi Tammerkoskea tulee kehittää uusilla ehdoilla. Tulevaisuudenkuvassa yhdistyy Tampereen perustamisen ajan henki uudenlaiseen rakentamiseen, jossa villiä luontoa kehitetään urbaanissa ympäristössä.

 

Muutokset mahdollistaisivat Tammerkoskessa koskimelonnan ja paljon muuta kaupunkielämää. Patojen purkamisen seurauksena nykyiset voimalaitosrakennukset voitaisiin ottaa uuteen käyttöön, mikä lisää ydinkeskustan vetovoimaa.

 

Tulevaisuudenkuvassa Tampereelle maalataan uusi kansallismaisema, joka tekee keskustasta viihtyisämmän paikan kaupunkilaisille ja kehittää Tampereen imagoa puoleensavetävämmäksi. Tulevaisuudenkuvassa Tammerkoskesta tulee maailmanlaajuisesti tunnettu maamerkki.

 

Ehdotuksen tekijät toivovat, että jatkossa selvitettäisiin yksityiskohtaisemmin, mitkä ovat kosken patojen purkamisen ja kuohujen vapauttamisen tekniset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset edellytykset.

 

Tulevaisuudenkuvan osana julkaistiin kaksi havainnekuvaa, jotka ilmentävät sitä, millaiselta Tammerkosken virta voisi näyttää vapautettuna.

 

Lataa alta 19 sivun mittainen esite ”Kuohujen paluu – Tulevaisuudenkuva Tammerkosken kuohujen vapauttamisesta” sekä havainnekuvat lehdistön vapaaseen käyttöön. Klikkaa kuvaa, jolloin näet sen hyvällä tarkkuudella.

 

 

LATAA TÄSTÄ: Kuohujen paluu – Tulevaisuudenkuva Tammerkosken kuohujen vapauttamisesta (19 sivun esite, pdf-tiedosto, noin 14.5 MB)

Kuohujen paluu_Kansi

 

 

Havainnekuva Tammerkoskesta patojen purkamisen jälkeen (Kuva: Juho Manka 2014)

Kuntalaisaloite Tammerkosken virran vapauttamisesta

 

Villli vyöhyke ry. ja Mieluisa –kollektiivi jättivät 16. huhtikuuta 2014 virallisen kuntalaisaloitteen Tampereen kaupungille. Aloitteen tekijät pyytävät Tampereen kaupunkia tekemään selvityksen Tammerkosken kuohujen palauttamisesta ja uoman kehittämisestä.

 

Aloitteessa pyydetään selvittämään tekniset edellytykset Tammerkosken virran vapauttamiseksi sekä sen taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset.

 

Kuntalaisaloitteen taustalla on Villi vyöhyke ry:n ja Mieluisa –kollektiivin tulevaisuudenkuva ”Kuohujen paluu. Tulevaisuudenkuva Tammerkosken kuohujen vapauttamisesta (2014)”.

 

Aloitteen tekijät pitävät selvittämisen arvoisena, olisivatko vapaana virtaavan Tammerkosken virkistys-, imago- ja matkailuhyödyt suuremmat kuin sähköntuotannosta nykyisellään saatavat tuotot. Aloitteen tekijöiden mukaan Tammerkoskea kehittämällä siitä on mahdollista tehdä maailmanlaajuisesti tunnettu maamerkki.

 

Aloite täydentää valmisteilla olevaa Tampereen keskustan strategista osayleiskaavaa, jossa ei ole huomioitu Tammerkosken kehittämistä. Kuntalaisaloitteessa ehdotettu selvitys täydentää myös kantakaupungin yleiskaavan 2040 taustaselvityksiä.

 

Kuntalaisaloite sisältää yksityiskohtaisen listan niistä asioista, jotka selvityksessä pyydetään huomioimaan.

 

Havainnekuva Tammerkoskesta patojen purkamisen jälkeen (Kuva: Jere Nieminen 2020)

Havainnekuva Tammerkoskesta patojen purkamisen jälkeen (Kuva: Jere Nieminen 2019)

Havainnekuva Tammerkoskesta patojen purkamisen jälkeen (Kuva: Juho Manka 2014)