Lehtoneidonvaippojen siirrot Tampereella

LEHTONEIDONVAIPAT SIIRRETTIIN TURVAAN RAITIOTIEN REITILTÄ

 

Villi vyöhyke siirtää Tampereella lehtoneidonvaippoja turvaan raitiotiereitiltä. Siirrot toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin, Raitiotieallianssin ja Tampereen Sarka Oy:n kanssa.

 

Lehtoneidonvaipat irroitettiin ja nostettiin jäätyneestä maasta 8. maaliskuuta 2017. Kasvit vietiin väliaikaisvarastolle Tampereen kaupungin puutarhalle siihen asti kunnes ne istutetaan Multisiltaan myöhemmin keväällä.

 

Lataa lehtoneidonvaippojen siirtosuunnitelma tästä linkistä!

Lehtoneidonvaippojen siirtosuunnitelma_Kansikuva nettiin

Video lehtoneidonvaippojen siirroista 8.3.2017

Lehtoneidonvaipan yksilöitä siirtoistutettiin yhteensä 23 kappaletta. Kasveista 14 yksilöä kasvoivat kesällä 2017 siten, että ne kasvattivat ainakin jossain määrin vartta sekä tunnistettavat lehdet. Yksikään siirretyistä lehtoneidonvaipoista ei kehittänyt kesän aikana kunnollista kukintaa. Seurantaa toteutettiin kesä- ja heinäkuussa yhden viikon välein.

 

Osa versoista hävisi alueelta ilman, että niiden häviämisen syytä oli havaittavissa. Muutamassa versossa oli selvästi havaittavissa ilmeisesti jäniseläimen puremajäljet. Samanlaisia jälkiä oli havaittavissa siirtokohteen ympäristössä muun muassa voikukissa. Vain kolme siirrettyä lehtoneidonvaippaa kehittyi kesän aikana nuppuvaiheeseen, mutta niiden kukinnot eivät kehittyneet kunnolla. Versot surkaistuivat ennen kuin kukat ehtivät kehittyä.

 

Siirrettyjen lehtoneidonvaippojen kasvu oli silmämääräisesti arvioituna hieman myöhässä verrattuna muiden lehtoneidonvaippojen kasvuun Tampereen seudulla samaan aikaan. Tosin lehtoneidonvaippojen kasvu vaikutti olevan kesällä 2017 jossain määrin poikkeuksellista, eivätkä esimerkiksi kaikki versot kukkineet muuallakaan. Seurantaa jatketaan vuoden 2018 kasvukauden aikana. Seurannan tuloksista ei voi vielä arvioida, kuinka hyvin siirtoistutukset onnistuivat.

Kesällä 2018 huomasimme, että lehtoneidonvaippoja kasvoi edelleen Kalevan ABC:n viereisessä ramppisilmukassa. Useimmat lehtoneidonvaipat kasvoivat aivan raitiotien työmaan vieressä, rakennustarvikkeiden lomassa. Siirsimme loput 15 kappaletta lehtoneidonvaippoja samalle Multisillan kohteelle kesäkuussa 2018, koska niillä ei olisi ollut hyviä kasvun edellytyksiä Kalevassa ja oli todennäköisenä vaarana, että ne jäävät rakennustyömaan toimintojen alle. Vuoden 2018 siirtojen vaikutuksesta hankkeessa voidaan vertailla kesällä ja aiemmin talvella tehtyjen siirtojen onnistumisen eroja.