Kierrätysbetonia sisältävä kasvualusta Sorilan kiviainesalueen maisemoinnissa

Villi vyöhyke maisemoi ja kylvää siemeniä Sorilan kiviainesalueen luiskaan Tampereella. Yhdistys aloitti kylvöt syksyllä 2017 ja tekee ne Rudus Oy:n toimeksiannosta. Kasvualusta sisältää kierrätysbetonia, mikä tekee maisemoinnista kokeellista. Kylvettävät kasvilajit on valittu siten, että ne voisivat suosia tai sietää kierrätysbetonin aiheuttamaa kalkkivaikutusta.

 

Syksyllä 2017 kylvimme luiskalle päivänkakkaran, ukontulikukan, tummatulikukan, mäkitervakon, puna-ailakin, isomaksaruohon, peurankellon, kultapiiskun, metsänätkelmän, keltasauramon, masmalon, siankärsämön, ketokaunokin, neidonkielen ja kelta-apilan siemeniä. Kylvöt toistetaan vähintään kolme kertaa, jotta alueen oma siementuotanto käynnistyy riittävästi. Villi vyöhyke seuraa kasvillisuuden kehittymistä ja tekee tarvittaessa täydennyskylvöjä.

Kylvöt jatkuivat lokakuussa 2019

Alueelle kylvettiin ukontulikukkaa, harmiota, ahdekaunokkia, keltasauramoa, neidonkieltä, mäkikuismaa, metsänätkelmää, peurankelloa ja vähän koirankieltä. Aiempina vuosina kylvettyjen kasvilajien kukkineita yksilöitä ja uusia lehtiruusukkeita oli alueella runsaasti.

Kylvöt lokakuussa 2018

Alueelle kylvettiin tummatulikukkaa, ukontulikukkaa, kelta-apilaa, isomaksaruohoa, puna-ailakkia, päivänkakkaraa, ahdekaunokkia, ketokaunokkia, mäkitervakkoa, keltasauramoa, masmaloa, neidonkieltä, nurmikohokkia, metsänätkelmää, peurankelloa, siankärsämöä ja pukinpartaa. Kuvissa syksyllä 2017 kylvettyjen kasvilajien lehtiruusukkeita. Muun muassa neidonkieli, ukontulikukka, päivänkakkara, keltasauramo ja masmalo olivat tuottaneet runsaasti lehtiruusukkeita.

Kuvia maisemoidulta alueelta kesällä 2021