Raidankeuhkojäkälän siirto

Harvinainen jäkälä siirretään turvaan raitiotien tulevalta varikkoalueelta Hervannassa Tampereella

 

18.7.2016

 

Raitiotien päävarikon asemakaava-alueella Hervanta-Ruskon teollisuusalueella on yksi raidankeuhkojälälän kasvusto. Jäkälä tulee tuhoutumaan varikon rakentamisen seurauksena.

 

Jäkälän pelastamiseksi se kokeillaan siirtää turvaan uudelle alueelle Makkarajärvi-Viitastenperän suojelualueelle Etelä-Hervantaan.

 

Raidankeuhkojäkälän siirroista ei ole Suomessa juuri kokemuksia, joten jäkälän siirtäminen tuottaa uutta tietoa jäkälien siirroista. Siksi seurannalla on merkittävä osa hankkeessa.

 

Raidankeuhkojäkälä on vanhojen metsien ilmentäjälaji, joka on harvinaistunut koko Suomessa. Raidankeuhkojäkälä on alueellisesti uhanalainen laji Pirkanmaalla.

 

Villi vyöhyke -yhdistys toteuttaa siirron yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

 

Lataa tästä linkistä suunnitelma raidankeuhkojäkälän siirtämiseksi!

Raidankeuhkojäkälän siirtosuunnitelma 18.7.2016-page001

 

Kuvia raidankeuhkojäkälän siirroista 20. heinäkuuta 2016

Kuvia seurannasta syyskuussa 2017

Raitiotievarikon rakentaminen on aloitettu ja raidankeuhkojäkälät olisivat tuhoutuneet. Kokeilimme siirrettyjen jäkälien elinvoimaisuutta sumuttamalla niihin vettä. Kaikki siirretyt kasvustot muuttuivat kuivista ja harmaista jäkälistä kirkaan vihreiksi ja pehmeiksi jäkäliksi.

Kuvia seurannasta syyskuussa 2019

Uusiin puihin kiinnitettyjen raidankeuhkojäkälien kasvustoista kolme oli selvästi kiinnittynyt uuteen kasvualustaan. Neljä muuta jäkälää olivat kiinnittyneet vain osittain tai eivät juuri yhtään. Jäkälien elinvoimaisuutta testattiin vettä sumuttamalla.