Kampusluonto – Tampereen yliopiston biodiversiteetin kehittäminen

Villi vyöhyke osallistuu Tampereen yliopiston Kampusluonto -hankkeen viherkaton ja kampusniittyjen toteutukseen. Koska Tampereen yliopiston keskustakampus sijaitsee Kalevanharjulla Tampereen keskustan läpi kulkevalla harjujaksolla ja ratapihan välittömässä läheisyydessä, valittiin Kampusluonto -hankkeen aiheiksi rata- ja harjukasvillisuus. Rata- ja harjukasvillisuutta vaalitaan keskustakampuksella kahdella niityllä ja viherkatolla, jotka kaikki perustettiin syksyllä 2019. Alueita vaalitaan paahdeympäristöinä.

 

Viherkatto perustettiin Kalevantien alikulkukäytävän katokselle. Viherkatolle kylvetään ja istutetaan harjukasvien siemeniä ja taimia. Siten viherkattoa kutsutaan hankkeesa harjukatoksi. Pinni A -rakennuksen viereiselle niitylle kylvettiin ratapihan kasvilajeja ja sitä nimitetään ratakedoksi. Ratakedolla ei ole samoja kasvilajeja kuin viereisällä viherkatolla. Siten voidaan seurata, leviävätkö harjulajit katolta lähistön kedolle. Pinni B -rakennuksen eteläpuoleiselle niitylle kylvettiin harju- ja ratapihan kasvilajeja. Kasvillisuus kehittyy viherkatolle ja niityille hitaasti, ja kylvöjä toistetaan myös ainakin vuosina 2020 ja 2021.

KUVA PINNI A:N VIEREISESTÄ RATAKEDOSTA ENNEN KEDON PERUSTAMISTA JA HAVAINNEKUVA ODOTETUSTA TILANTEESTA (Kuvat Jere Nieminen)

Kuvia harjukaton seurannasta kesällä 2021