Heinsuon kaatopaikan maisemointi – suunnitelma ja siementen kylvöt

Villi vyöhyke maisemoi Lassila & Tikanojan toimeksiannosta kaatopaikan etelärinnettä Kotkan Heinsuolla. Kasvualustana kokeillaan korkeasti emäksistä teollisuudesta saatavaa sivutuotetta. Kasvualustassa kokeillaan muun muassa kuivattua betonilietettä, meesajätettä, sammuttamatonta kalkkia ja tiilimurskaa.

 

Maisemointisuunnitelma valmistui vuonna 2016, kaatopaikan etelärinteen kasvualustat valmistuivat loppuvuodesta 2017 ja ensimmäiset siementen kylvöt tehtiin toukokuussa 2018. Seuraavat kylvöt toteutettiin lokakuussa 2018. Kylvöt tehdään alueelle kolme kertaa ja seurannan tuloksien mukaan tehdään tarvittaessa täydennyskylvöjä.

Siementen kylvöt syksyllä 2019

Koska vuonna 2018 kylvetyt siemenet olivat lähteneet heikosti kasvuun, tehtiin syksyllä 2019 laikkuja haravoimalla ja rikkomalla maan pintaa. Oletus kasvien itämättömyyteen oli, että kasvualustan pinta oli liian tiivis ja kovettunut. Kahdeksaan laikkuun tehtiin tiheät kylvöt. Kylvetyt kasvilajit olivat puna-ailakki, mäkitervakko, metsänätkelmä, tummatulikukka, neidonkieli, siankärsämö, kultapiisku, mäkikuisma, keltasauramo ja päivänkakkara. Vuonna 2018 kylvettyjen kasvilajien kasvustoja löytyi muutamia kymmeniä (eniten masmaloa ja siankärsämöä, jonkin verran puna-ailakkia, neidonkieltä ja keltasauramoa).

Siementen kylvöt syksyllä 2018

Kylvetyt kasvilajit olivat puna-ailakki, mäkitervakko, metsänätkelmä, tummatulikukka, neidonkieli, peurankello, siankärsämö, masmalo, ahdekaunokki ja päivänkakkara. Kuvissa myös keltasauramon lehtiruusukkeita, jotka ovat kasvaneet kevään 2018 kylvöjen seurauksena.

Siementen kylvöt keväällä 2018

Kylvetyt kasvilajit olivat keltasauramo, puna-ailakki, mäkitervakko, metsänätkelmä, tummatulikukka, neidonkieli, peurankello, siankärsämö, masmalo, ahdekaunokki, isomaksaruoho ja kelta-apila.